Brudesten och torpruin KällhemmetSöndagstur den 10 januari 2010Berättare: Birgit Eriksson |
---|
Snö och kyla gör det besvärligt, men vi gör vad vi kan för att söndagsturerna ska kunna rulla vidare, och jag hoppas att det löser sig även för de söndagsturer som återstår av säsongen. Söndagen den 10 januari var temperaturen dock riktigt dräglig. Sex, sju minusgrader är ju ganska lagom för en dag en bit in i januari. Ändå var det lite mindre folk som tog sig till söndagstur denna gången mot vad vi är vana vid, och då elden brann vid Brudesten strax intill, Brokulla. Flera trotjänare saknades denna gången, kanske kändes skidsport på TV mer lockande än att ta sig ut i snön och kylan. De gick dock miste om den enormt vackra snöklädda naturen, och ett enormt intressant föredrag av Birgit Eriksson! Jag räknade till 43 personer kring elden. Och så var det 5-6 orienterare som fick vätska vid Brudesten.
Löparna fick garanterat pulsa mycket i djup snö. För de
som åkte bil och bara behövde promenera till elden var det betydligt
enklare, det hade Torsten Frödestam på Brokulla gård sett till. Jag ringde honom för att berätta vad som var på gång på
hans marker, och om det gick bra att parkera bilarna vid Brokulla, och
det gjorde det ju, och då erbjöd han sig också att köra från Brokulla
med traktorn upp till eldplatsen, detta för att få bättre promenadväg.
Han lyckades även ploga sträckan, åtminstone delvis. Fantastiskt. Och
stort tack för detta.
Brudesten är också en gränssten. Den finns redovisad och beskriven
på en karta från 1786. Det är en rågångsbestämning, det vill säga karta
samt en utförlig beskrivning av kartan och gränser. Det står på ett
ställe (här med modernare stavning):
Inte långt från Brudesten torpmärkte Ekeby Hembygdsförening och Boxholms
OK 1974 en liten stuga som hetat Brudstugan. Ekeby Hembygdsförening och BOK
har ju markerat ödetorp sedan 1968, och år 1974 fick Kröcklekulla skola
samt alltså Brudstugan minnesskyltar. Brudstugan hade jag aldrig sett på någon
gammal karta så för fem, sex år sedan tog jag mig till området för att
försöka hitta torpskylten. Vi vet att stugan kom till 1819 och försvann
1879, och den låg på Brokullas ägor. Jag hade med mig häradskartan från
1870-talet men på den finns inte Brudstugan redovisad. Däremot finns
gränserna på den kartan och jag förstod när jag var vid Brudesten,
gränserna var ju tydligt målade på träden. Jag tänkte då att jag kan väl
se om jag hittar Källhemmet, ett torp som Hembygdsföreningen och BOK
inte har markerat. Så jag stod vi ”gränskorset”, Brudesten
alltså, vände den gamla kartan rätt, och gick in i skogen på Norra
Börshults ägor. Och där fick jag se skylten för Brudstugan!! Alltså vid
det torp som ju varit Källhemmet, så det var ju alltså felmarkerat!
Brudstugan fanns alltså mellan åren 1819-1879. Det beboddes av Jonas Johansson (Jonsson) med familj. Han står som utfattig i en kyrkbok, och för sönerna står det också mindre smickrande anteckningar på flera ställen, såsom "lösdrivare"... Källstugan vet vi inte när den byggdes, men den fanns kvar till 1886. Bilder från kyrkböckerna kan ses här: Brudstugan och kyrkboken för 1833-1841, och Källstugan 1878-1883.
Birgit Eriksson var ju dagens berättare. Hon berättade en helt bedårande historia om en man vid namn Gustaf Nilsson, och detta på ett mycket målande sätt. Gustaf Nilsson föddes i trakten av Kisa 1910, och han var gravt missbildad i ansiktet vid födseln. Han kunde inte äta eller suga, men föräldrarna fick nys om någon i Vadstena som skulle kunna åtgärda missbildningen. Och så blev det, och lille Gustaf blev, om inte helt återställd, så i alla fall mycket bättre. Han kunde nu äta i alla fall. Gustaf växte upp och Birgit berättade om mannens fortsatta liv. Hans ansiktsskada gjorde att han pratade genom näsan och även smackade, vilket förstås gjorde livet besvärligt på många sätt. Ändå trivdes Gustaf mycket bra med sitt liv. Han började jobba som dräng när han gick ut sjätte klass, men det var ett liv som han aldrig riktigt trivdes med. Under hela sitt liv skrev Gustaf Nilsson dikter. Birgit läste en del av dessa dikter. Hon började med de han skrev som riktigt ung, för att fortsätta med ett urval från ju äldre han blev. Dikterna kom senare också att tryckas i små häften, vilka snart tog slut så att fler fick tryckas upp. Trubadur Fred Johansson lär även ha tonsatt en del av dikterna. Mot slutet så fick vi ju också veta vem denne Gustav Nilsson var, nämligen en farbror till Birgit Eriksson! Ja, det blev i sanningen en riktigt trevlig söndagstur! Välkomna till en ny söndagstur den 17 januari. Det blir säsongens åttonde, så nu har vi kommit halvvägs. Berättare nästa gång är Jan Hallgren.
Nytt 20100207: Ibland är ju världen bra liten... Jag har ju min släktforskning utlagd här på Krafttaget (den finns här!), och en syssling till mig boende i Rimforsa hittade denna släktforskning. Hon heter Ingegerd Lövgren och vi, samt mor och far, träffades vid ett par tillfällen under 2009 och pratade och utbytte bilder och annat om våra gemensamma Hall-släktingar. Ganska fantastiskt, det är ju inte länge sen vi inte ens kände till varandras existens! Ingegerd läser också med intresse mina referat från söndagsturerna, och hon mailar mig och berättar att hon mycket väl känner till Gustaf Nilsson som Birgit berättade om vid söndagsturen vid Brudesten / Källhemmet! Framförallt är det Ingegerds man Åke som känner tre bröder till Birgit (en är dock död nu). Åke och Ingegerd har också träffat Birgits pappa Holger. Ingegerd mailade mig en tidningsartikel från 1980, och artikeln gjordes då Gustaf Nilsson uppvaktades på sin 70-årsdag. Artikeln kan nu läsas här på hemsidan och den är utlagd som en pdf-fil. Klicka här för att läsa artikeln!
Klas |
<<--- STARTSIDA| | SÖNDAGSTURER --->>
| © Föreningen Krafttaget, Boxholm