Kvällsvandring, Slästorp - Pålsbo - Dörhult, måndagen den 24 maj 2010

Guidning i Pålsbo satte extra piff på vandring

Vandringar i vår vackra boxholmsnatur är givna inslag när Boxholms Orienteringsklubbs trivselkommittén planerar aktiviteter. och dessa vandringar är ju även Krafttagets medlemmar välkomna på. På våren brukar det bli lite kortare kvällsvandringar, i regel två stycken har det varit på senare år. Dock inte detta år, främst berodde nog detta på den snöiga vintern. Det kändes som om det räckte med att boka in EN kvällsvandringsrunda, och datumet kom att bli måndagen den 24 maj. Då har våren kommit på allvar antog vi, blommorna blommar, göken gal och det är varmt och skönt. Det lät ju verkligen som ett lämplig datum för att vandra den runda som kom att gå förbi Pålsbo äng!

Så kom den 24 maj, och vädret denna dag var väl inte riktigt vad vi hoppats på. Men visst, det kunde varit MYCKET värre, och när vi lämnade Parketten och rullade mot Slästorp, var det riktigt bra vandringsväder. Tretton personer var vi som gjorde oss redo att starta vandringen några hundra meter väster om Slästorp, en riktigt glädjande deltagarsiffra! Såväl Boxholms OK som Föreningen Krafttagets medlemmar hade ju inbjudits, och det var folk från båda föreningarna som deltog.

Vi började vandringen på en liten grusväg, och först såg vi Nygård till höger om oss. Där bor ju Lars "Uggla" Johansson, och Lena Johansson, bibliotekschefen i Boxholm.

Strax efter att Nygård passerats, och efter bara några hundra meters vandring, så kände vi de första regndropparna. Regnkläder plockades fram, och regn var ju verkligen inget vi önskat oss. Visst, det går att vandra ändå, men det sänker humöret litegrann, tyvärr är det ju så.

Vi lämnade vägen för att ta oss över ett surdrag, men jag tröstade alla med att "det blir bättre bara vi kommer över. Det är stig att gå på sedan". Men... Nu väntade, tråkigt nog, ett par kilometers ganska besvärlig och trist vandring. Skogsmaskiner hade rullat fram på stigen ganska nyligen, och allt regnande hade gjort maskinernas hjulspår rejält geggiga. Det var inget jag räknat med, och det kändes inget vidare. Skönt dock att vandrarna inte verkade misströsta för detta. Och det blev ju bättre så småningom.

Jonsberg hette en torpruin som passerades strax efter att vi tagit oss över surdraget. Det var bebott till 1904 (den siste i stugan hette Carl August Jonsson), och många spår av flitig odlargärning syntes. Eketorp / Ekstugan var ett annat torp som passerades. Johanna Engel hette den sista i den stugan, hon flyttade 1908. Lydingsberg är ett torp som finns kvar, men det tycks stå helt övergivet. Jag var framme och kände på dörren och den stod öppen så det var bara att titta in i den övergivna stugan.

Så passerade vi stora vägen mellan Åsbo och Björke och vandrade ner mot Förmo Kvarn. Det är en idyll intill Åsboån, och väl värt att kika närmare på. Här forsade vattnet för fullt, även om det stora kvarnhjulet på kvarnbyggnaden antagligen idag mest finns där för syns skull. Förmo kvarn ligger ju en bit ifrån allfartsvägarna så det är ju inget man normalt passerar. Därför var det ju trevligt att nu få se denna "sevärdhet". Alldeles intill den gamla kvarnbyggnaden bor för övrigt Alice Larsson, tidigare lärare på Stenbocksskolan.

Vandringen fortsatte, nu rakt norr ut, och över ängarna. Just den sträckan provgick jag ett par veckor tidigare. Då var det helt problemfritt, men nu fanns det elstängsel en bit in i hagen! Den var tydligen helt nyuppsatt, och det vållade ju en del problem för alla att forcera den, men till slut gick det ju bra.

Så var vi framme vid borden och bänkarna vid naturreservatet Pålsbo äng och nu var det många som var rejält sugna på matsäcken. Regnet hade kommit och gått, men naturligtvis så regnade det ganska rejält lagom till fikarasten. Men alla åt och verkade trivas ändå. Carina jagade under tiden sin kusin boende på Pålsbo gård. Denna kusin hade nämligen lovat att guida och berätta för oss om Pålsbo äng! Och så blev det också, gänget fick dra sig ner mot gården Pålsbo, och sedan ut på den 2000 år gamla slåtterängen. När man passerar stora vägen vid Pålsbo så är det lätt att tro att Pålsbo äng inte är "något märkvärdigt" men slåtterängen är ju belägen intill och söder om gården Pålsbo, den gård som Per Daniel Amadeus Atterbom föddes på år 1790. Carinas kusin heter Siv Friedmann Björk och är boende på Pålsbo gård. Hon fungerar också som naturguide på Pålsbo äng och när hon fick veta att vi tänkt att vandra i trakten erbjöd hon sig att berätta litegrann om den gamla slåtterängen. Det satte ju en extra piff på denna kvällsvandring, och det blev verkligen ett riktigt trevligt inslag. Siv visade sig ha den där berättarbegåvningen som gör att det är trevligt att vara lyssnare och ta del av det som berättas. Vi fick veta mycket om Pålsbo äng, bland annat att den antagligen funnits i 2000 år och är en av Sveriges artrikaste ängar.

På denna länken kan man läsa om Pålsbo äng: http://www.boxholm.se/download/18.3ccc7b1211f189c869c800030014/Naturguide+121-144.pdf

Där finns också en del annat att läsa om sevärda områden i kommunen, men filen börjar med information om Pålsbo äng

Nu hade klockan blivit riktigt mycket, ändå tog några tog en titt på Tuddebokällan, men de flesta valde att vandra mot bilarna. Sista biten gick ju fram på grusväg, men en ovanligt vacker sådan där gårdarna Dörhult och Slästorp passerades.

Visst fick vi en bra måndgkväll, även om jag kände att regnet och den bitvis leriga promenadvägen gav lite smolk i bägaren. Jag hoppas och tror dock att ingen ångrade att man tillbringade en dag i naturen i stället för att stanna hemma och se på exempelvis "Det kungliga bröllopet" på TV...

Klas J

Se bilder från kvällsvandringen Slästorp - Pålsbo - Dörhult

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm