Kvällsvandring på vackra stigar vid Romanäs den 6 maj 2013

Underbar kvällsvandring med stort intresse

En kvällsutflykt/kvällsvandring en vårkväll i april eller maj är en tradition i Boxholms OK sedan många år tillbaka. Orienteringsfolket letar inte bara orienteringsskärmar utan även arrangemang för att medlemmarna i BOK ska trivas och ha kul brukar anordnas. Klubben har till och med en särskild trivselkommitté som anordnar sådana saker. Undertecknad är för övrigt sammankallande i Boxholms OK:s trivselkommitté.

Men undertecknad jobbar ju också för Föreningen Krafttaget, och därför brukar jag inbjuda även Krafttagets medlemmar när vandringar av olika slag anordnas. Det är många gånger väldigt svårt att få ut BOK:s medlemmar på arrangemang som vandringar, och det är ju så mycket roligare om uppslutningen är bra. Dessutom är ju skogen stor, så när det är vandring kan vi ju vara nästan hur många som helst.

Anders och Ingvar åtog sig att leda vandringen.

Jag funderade en del i vintras på var vi skulle kunna tänkas förlägga en vårvandring. En sådan vandring brukar vara en vardagskväll, och inte så väldigt lång. Under en söndagstur i vintras kom plötsligt Anders Thunell fram till mig och föreslog att vi kunde vårvandra i trakten av Romanäs. Självklart så tyckte jag att hans förslag lät som en utmärkt idé! Anders erbjöd sig att prata med Ingvar Ahlsén och de båda herrarna lovade sedan att reka en runda och leda gänget runt i området. Därmed behövde jag inte fundera mycket mer på vårvandringen!

Måndagen den 6 maj bestämde vi datumet till, och det visade sig vara ett väldigt bra datum. Denna måndag var nämligen en fantastiskt vacker vårdag. Strålande sol, drygt 15 plusgrader och helt vindstilla, det kunde inte vara bättre!

Förra året vandrade vi slingan runt Häggarpssjön i blåvikaskogen. Det var också en vacker kväll, men ändå var vi bara fem kvällsvandrare. Så hur många skulle vi bli denna gången? Betydligt bättre skulle det visa sig! Vi var faktiskt 23 personer som samlades vid en parkering strax innan Romanäs sanatorium. Det var verkligen riktigt glädjande! Roligt också med en del ansikten som tidigare inte velat, kunnat eller vågat sig med när vi ordnat kvällsvandring.

Vi började med att se Carl Johan-museet

Vandringen började med att vi tog oss en bit i motsatt riktning mot vad vi tänkt, nämligen för att se Lennart Holms Carl Johan-museum. Det var inget som var planerat, men Lennart kom förbi och föreslog själv att vi skulle ta en titt. Vi fick dessutom se hans samling gratis. Men att vandra var ju huvudmålet för kvällen så det fick bli ett snabbt besök. Det finns en hemsida om Carl-Johanmuseet, den kan ni se genom att klicka här!

Efter museetitten begav vi oss av på ringlande vackra stigar. Vi började med kärleksstigen som gick upp till en liten utsiktsbyggnad. Den ligger på en höjd med en vacker utsikt över sjön Sommen. Sen fortsatte vi förbi gården Löverhult och så småningom på en trollstig! ja, trollstig kaan man väl kalla stigen. Det var egendomliga små troll av olika de slag kantade stigen, och några började nog att räkna trollen, men det var inte lätt. Trollen var många!

På en vacker äng med sjön intill oss stannade vi och intog matsäcken. Kafferasten hade Anders tänkt sig på en vacker plats något senare, men många i vandrargänget hade börjat längta efter kaffe! Såg kafferasten tidigarelades något

Efter fikat fortsatte vi mot norr och vi gick på fantastiskt härliga och vackra stigar, stigar som kom till då Romanäs sanatorium existerade. Det finns för övrigt en del filmer om Romanäs på Youtube, en av filmerna kan ni se genom att klicka här.

Tillbaka vid bilarna kunde jag se i min GPS att vandringen var cirka 7,2 kilometer lång. Det  var nog lite längre än vad Anders och Ingvar själva trodde, men rundan kändes precis lagom lång denna ljuvliga majkväll. Anders och Ingvar belönades med en applåd då vi anlänt till bilarna.

 

 

 

Klas

Se bilder från kvällsvandringen vid Romanäs

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm