Höstvandring norr om Ekeby kyrka den 5 november 2011

Tolv vandrare fick en härlig dag i naturen!

Kvällsvandring/kvällsutflykt på våren och en lite längre vandring en lördag eller söndag på hösten, så brukar Boxholms OK:s trivselkommitté planera vandringarna numera. På våren är kvällarna ljusa och sköna medan helgdagarna för många är fulltecknade av andra aktiviteter. Därför lämpar sig kvällsvandringar bättre den tiden på året. På hösten däremot tycks konkurrensen vara mindre från privata saker och det brukar då vara lättare att få folk att "offra" en lördag eller söndag för vandring. Och ofta är ju faktiskt hösten den bästa tiden för en längre vandring. Föreningen Krafttaget inbjudes också till Boxholms OK:s vandringar. Fattas bara annat då ju undertecknad är engagerad i båda föreningarna!

Årets höstvandring planerades till lördagen den 5 november. Det är ungefär den tid på året då vi brukar höstvandra. Oktober är en tid som känns lite väl tätt inpå älgjaktspremiären och i november är i regel tävlingssäsongen slut. Så var det dock inte i år, vandringen kom tyvärr att hamna på samma datum som Mjölby OK:s orienteringstävling Svartåfejden. Det var ju olyckligt, men ett senare datum var inte heller bra. Undertecknad, som ju ledde denna vandring, hade inte möjlighet den helgen på grund av arbetet, och helgen därefter var det lika illa. Då arrangerade vi dessutom Skogskarlarnas träff, en stor händelse för många äldre manliga orienterare.

Nu brukar inte de tävlingsaktiva vara de flitigaste vandrarna, så kanske gjorde inte "krocken" så mycket.

Med facit i hand så visade sig ju den 5 november vara en väldigt bra vandrardag på många sätt. Ett bättre vandringsväder kunde vi ju knappast önskat oss! Vi minns ju förra årets höstmånader med omväxlande snökaos följ av mildväder, och sedan snökaos igen. I år har vi haft en otrolig mild höst hela tiden, och den 5 november hade vi omkring 8-10 grader varmt hela dagen. Dessutom var det praktiskt taget helt vindstilla så det var verkligen en skön dag vi fick i de vackra skogarna norr om Ekeby kyrka.

Men vilka var då "vi"? Jo, vi var 12 vandrare som mötte upp vid Parketten. Det roliga var att i vandringsskaran fanns en del personer som inte har varit med på så många BOK/Krafttaget-vandringar tidigare. Vi tolv glada vandrare som deltog var undertecknad, Ulla-Brith J, Håkan G, Carina G, Gunnar P, Håkan L, Lars-Göran R, Gunilla Sjökvist, Monika Wickman, Inge Samuelsson, Birgitta Samuelsson och Jan Bark.

Det var en väldigt lättvandrad runda, terrängen norr om Ekeby är ju väldigt platt. Men naturen är vacker, framförallt så här under hösttider förstås. Området är ju inte helt bekant för alla. Birgitta Samuelsson tyckte innan vandringen att det skulle bli väldigt spännande att få ge sig in i detta outforskade område.

En del torp och gårdar passerades under vandringen, nämligen Koltorpet, Lilla Källarholmen och Jägersro. Skyltar efter torpruiner som passerades var Hagen, Mokullen och Vadet. På håll såg vi också platsen för Strömkullen, vilket en gång i tiden var en ganska så stor gård. Stigen vi vandrade var tidigare huvudvägen fram till gården. Dagshem var ett torp som fick en minnesskylt 1983, men där är både skylt och stolpe borta! Mycket märkligt, idag är det ett kalhygge på platsen, och man kan ju undra om skogsmaskinerna avverkat också järnstolpen! Det finns i alla fall inga spår efter den.

Fikat intog vi i en glänta efter ungefär halva vandringssträckan. Alla hittade en lämplig plats att slå sig ner på, och det var väl egentligen bara solen som saknades den stunden.

Efter fikat vandrade vi söderut, och så småningom kom vi fram vid Ljungby. Innan dess passerade vi dock det lilla gulliga torpet Jägersro. Ett litet egendomligt namn kan tyckas, det är ju ett namn de flesta förknippar med trav och galopp. När detta torp fick namnet Jägersro vet jag dock inte. På den gamla häradskartan står det "Kärret, 2 torp", och även i kyrkböckerna kan man läsa "Kärret". Där finns inte namnet Jägersro upptaget. Att Kärret (Jägersro) har varit två torp tycks annars stämma. Dock har en av stugorna nyligen eldats upp, alternativt rivits. Där finns idag bara en rest av murstocken som står kvar. Se där ett lämpligt objekt att förse med minnesskylt! Om nu bara "namngåtan" kan utrönas.

Sista biten av vandringen, från Ljungby till Ekeby kyrka kom att gå på asfalt. Inte så kul, men nödvändigt. Å andra sidan kunde vi ju samtigt njuta av vackra Ekeby kyrka som ju kom närmre och närmre fram till slutmålet.
Omkring 9 kilometer var vandringen. Det låter ju ganska så tufft, men denna vandring var som sagt ganska så platt. Många gånger kan en hälften så lång vandring kännas jobbigare än denna!

En vacker och alldeles lagom lång runda tycker jag det var, och kul att vi blev ett vandrargäng. Torsdagsvandrarna kommer att ge sig ut på samma sväng den 10 november. Hoppas de får en lika härlig dag som vi i BOK/Krafttaget fick!

Klas J

Se bilder från höstvandringen norr om Ekeby kyrka.

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm