Höstvandring vid sjön Sommen nära Hätte, Tranås den 14 november 2010

Underbar utsikt och vackra sanddyner för Höstvandrarna

Undertecknad, det vill säga Föreningen Krafttagets sekreterare och webbmaster är ju engagerad även i Boxholms Orienteringsklubb, och till flera av de aktiviteter som ordnas i BOK inbjudes även Krafttagets medlemmar till. Det rör sig främst om vandringar, kvällsutflykter och liknande. Till höstvandringen har Krafttagets medlemmar varit välkomna under några år, men så många medlemmar från Krafttaget brukar tyvärr inte dyka upp. Till årets höstvandring dök inte en endaste Krafttagetmedlem upp. Lite synd, kanske tror många att man måste besitta järnfysik för att orka vandra med orienteringsfolket, men så är det absolut inte!

Svårt få med folk på vandringar

När Boxholms Orienteringsklubb ordnade ett par långvandringar under 70-talet så deltog det ett av åren 85 vandrare. En helt otrolig siffra, och som knappast skulle kunna nås idag om klubben skulle försöka sig på en liknande långvandring. Intresset för vandringar i BOK har överlag varit ganska dåligt på senare år, och skulle undertecknad gå efter intresset så borde jag kanske inte ordna vandringar överhuvudtaget (det brukar vara jag som ordnar med vandringarna). Jag tycker dock själv det är trevligt att vandra, och rätt så kul att greja med det, så det är väl bara att köra vidare. Även om det förstås vore ÄNNU roligare om intresset var bättre.

Vårvandring en helgdag har vi på senare år avstått från. Då brukar intresset att vandra vara riktigt svalt, konkurrensen från annat tycks vara för starkt. Däremot brukar kvällsvandringar den tiden på året locka några stycken. På hösten brukar vi dock köra en lite längre vandring en lördag eller söndag. Förra året vandrade vi runt Sjögarpesjön, och det finns ju fler tänkbara sjöar att vandra runt, men jag såg inget som kändes riktigt klockrent. Jag studerade terrängkartan och kom att tänka på det vackra området vid Hätte utanför Tranås. Då blev det ju också naturligt att tänka på Anders "Molle" Molin som ju är boende i Tranås, så jag slog honom en signal och frågade om han kunde tänka sig att leda ett gäng BOK:are och kanske någon "Krafttagare" på en lagom lång runda i detta område en söndag i november. Och visst kunde han tänka sig att göra det! Söndagen den 14 november kom att bli datumet. En dag då orienteringssäsongen borde va slut (vilket den NÄSTAN var), och när den värsta älgjaktshysterin lagt sig. November är förstås en osäker månad för naturaktiviteter med tanke på det nyckfulla vädret, och ett tag trodde jag att årets höstvandring skulle bli rena fiaskot. Ett snöoväder drog ju in över landet den 9 november, och plötsligt var det full vinter! Landskapet låg täckt i ett två decimeter tjockt snötäcke, detta bara fem dagar innan vandringen vid Hätte. Så just då såg det verkligen mörkt ut. Eller snarare vitt!

Perfekta vandringsförhållanden

Men det kom ju snart mildare vindar som drog in över landet, och en hel del regn. Lördagen var en riktigt grå och blöt dag, en dag som verkligen inte inbjöd till vandring. Men det var en dag som gick extremt hårt åt snötäcket, och till söndagen var det faktiskt nära på helt snöfritt. Nu hade de tunga molnen dessutom dragit bort, och vi kom att få en helt underbar vandrings-söndag. Alla förutsättningar var helt perfekta för vandring. Vi kom att bli två bilar som rullade från Parketten. Med vår vandringsguide Molle så var vi åtta glada höstvandrare som gav sig iväg från utgångsplatsen Hätte i Tranås. Det var ju inte riktigt den startplats som var tänkt från början, men Molle hade insett att längden skulle räcka gott och väl om vi startade vid Hätte. Ganska snart efter starten så vandrade vi långsamt upp på höjderna, och utsikten över Sommen och nejderna blev allt mer storslagen ju högre upp vi kom. På en av alla vackra platser visade Molle en liten röd låda som låg under en sten. Asken var till för de som sysslar med geocaching! Det vill säga för människor som håller på med skattjakt med GPS, och geocaching är en populär hobby som sysselsätter människor från hela världen. Med hjälp av GPS-koordinater tar de sig till olika platser, och där ska skatten hittas (i detta fallet, den lilla röda lådan). Molle hade vid ett tidigare tillfälle hittat lådan, detta utan GPS.

Vandringen fortsatte uppåt, och i toppen av en före detta skidbacke intog vi matsäcken. Därefter gick det åter nedför. Älmås passerades, och vi drog oss ut mot sjön Sommen. Intill Sommens strand kom vi att gå på en vacker ås, en riktigt naturskön sträcka. Därefter vandrade vi på mindre vägar nära sjön och beundrade den ena storslagna sommarstugan/villan efter den andra.

Framme vid Hätte visade min GPS att vi gått 9,6 kilometer. Lite mer än vad som kanske var tänkt från början, men vi hade tagit det väldigt lugnt och vi kände oss nog alla lite lagom trötta.

Vi fick verkligen en bra söndag, och det är bara att tacka Molle för hjälpen med höstvandringen. Det är verkligen synd att inte fler vill komma ut i naturen när det bjuds på suveräna och välarrangerade aktiviteter som denna höstvandring. Kanske återkommer vi till tranåstrakten även i vår, och i så fall i samband med en kvällsvandring. Molle säger sig känna till lämpliga rundvandringar i trakten av Mada, och där finns det en hel del sevärdheter. Där finns till exempel en hel del fornminnen, något som borde intressera krafttagetmedlemmar. Då kan vi hoppas på fler deltagare, själv lär jag i alla fall närvara då.

 

Klas J

Se bilder från vandringen vid Hätte

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm