Höstvandring den 10 november 2012

Senhösten, en härlig tid för vandring

Att vandra i november har blivit en tradition för BOK o Krafttaget

Det var en grådisig novemberlördag, och förutom jägarna ger sig nog inte så många ut i naturen en sådan dag. Men samtidigt är ju detta på många sätt den bästa tiden för vandringar. Det tycker Boxholms OK och Föreningen Krafttaget som varje år höstvandrar en novemberlördag. Denna gång förlades deras höstvandring till Blåvik med omgivningar. De fick en riktigt skön höstlördag!

En höstvandring i början av november har varit en tradition i Boxholms Orienteringsklubb i många år. De tycker att när tävlingssäsongen är slut och innan den första snön har anlänt, då är det en lämplig tid för att vandra i vacker natur. Det finns fler fördelar med att vandra denna tiden på året tycker gänget som denna lördagsförmiddag i november tagit sig till parkeringen i Blåvik för att vandra. Det finns ju inga mygg, och temperaturen är behaglig! Det ska helst inte vara varmt och klibbigt under vandringar.

Sedan några år inbjuds även Föreningen Krafttagets medlemmar till dessa höstvandringar men även andra är förstås välkomna. I skogen får ju många plats!

Grått, men bra vandringsväder

Det var totalt tolv personer som samlades i Blåvik denna lördag för att gå den planerade rundan på lite drygt nio kilometer. Vädret var grått som det ju ofta är denna tiden på året. Men det var helt vindstilla, och temperaturen låg på några plusgrader. Det var en sådan där dag då många nog helst stannar inne för att vädret verkar vara grått och trist, men då det är riktigt skönt i skog och mark om man bara ser till att komma ut!

Denna vandring gick i mycket skiftande natur. Boxholmsnaturen är ju verkligen väldigt omväxlande. Här passerades först Kopparhult, följt av urgammal torpbebyggelse såsom Häggarp, följt av Flaskarp och Fiskarp.

Vid Östgötaledens vindskydd vid Fiskarp fanns Lennart Johansson på plats när vandrarna anlände. Där brann en varm och skön brasa riktigt inbjudande, röken syntes på avstånd. Det var ju knappast någon som frös, men det är något visst med att få intaga matsäcken intill en ”lägereld”.

Några hade dessutom med sig korv som grillades över glöden.

Efter fikapausen fortsatte vandringen och anrika Liljeholmens gård med det ståtliga läget vid sjön Sommens strand passerades. Alla var ju lite nyfikna på att få se det nyanlagda sommarstugeområdet vid Liljeholmen/ Hårdaholmen. I området ligger nu många flotta sommarstugor, och så gott som alla har en fantastisk utsikt över Sommen. En hel del personer har valt att bli fast boende i området.

Det lite äldre sommarstugeområdet passerades sedan, detta innan gänget kunde njuta av den vidunderliga utsikten från Knapplaberget.

Magisk utsikt.

Strax innan Knapplaberget kom en del regnstänk, men lagom som utsikten kunde avnjutas visade sig plötsligt solen mellan några tunga moln. Det gjorde utsikten från berget magisk. Platser som Tranås, Skoboviken och Rommanäs skymtade långt bort i diset, och det diskuterades var egentligen gränsen mellan Östergötland och Småland gick.

Från Knapplaberget återstod egentligen bara slutspurten. Blåviks kyrka reste sig ståtlig på den lilla kullen intill sjön Sommen, och då den passerades återstod bara ett par hundra meter till bilarna.

De flesta kände sig nu lagom trötta.

-          Det är ju så skönt att komma hem och känna att man rört på sig, sa Ulla-Brith Johansson som var äldst av vandrarna med sina 78 år.

Så är det ju, det är alltid skönt att röra på sig, men allra bäst tycker nog de flesta att det är efteråt.

 

Klas

Se bilder från höstvandringen vid Blåvik och dess omgivningar

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm