Hälsokällan i Österskogen nyinvigdes den 22 maj 2017

Riksspelman Claes-Göran Olson samt Skogs-Sara underhöll

Hälsokällan i Österskogen har åter blivit den lummiga oas den en gång var. Men det har krävts mycket arbete för att få platsen så fin, smakfull och härlig och Föreningen Krafttaget tyckte att insatserna var värda en nyinvigning av Hälsokällan. Dels för att sätta punkt för det som gjorts men också för att få visa intresserade boxholmare en ljuvlig plats och där man kan släcka törsten med gott vatten.

Hälsokällan i Österskogen har varit ett trevligt besöksmål där möjlighet har funnits att dricka av det friska vattnet. Men på senare år har hälsokällan varit en sorglig syn. Ett stort träd och rotvälta lade sig precis där vattnet porlat ut från berget, och något porlande vatten har därför inte funnits på länge, däremot en lerig plan eftersom vattnet inte runnit undan ordentligt. Monica Wickman reagerade mot detta, och det slutade med att Monica, P-O Tureson, Berndt Wågman och Arne Sandberg besökte hälsokällan under hösten 2016 och sågade upp trädet och fick undan rotvältan. Trädet var ju så stort så det krävdes experter som verkligen behärskade motorsåg och andra hjälpmedel för att ingen olycka skulle riskeras att ske. Men insatsen gick bra, därmed var ju det viktigaste åtgärdat, nämligen att få undan träd och rotvälta.

Därefter togs kontakt med Håkan Svensson som jobbar på komhall och Håkan och hans grabbar har gjort ett fantastiskt fint arbete vid hälsokällan. Bord och bänkar har kommit dit, dike har grävts så att vattnet rinner undan, en bro över diket har byggts, ett rör ut från berget finns nu där vattnet rinner ut, det är därmed jätteenkelt att dricka av vattnet. Det har städats, lagts lite singel och skyltar och anslagstavlor har tillkommit. Det är verkligen en fin insats som har gjorts.

Visst är vattnet drickbart

Föreningen Krafttaget har skickat in prov av vattnet och svar har kommit. Vattnet är tjänligt att dricka, även om det finns en del anmärkningar men antagligen får de flesta vattenprov som skickas in små anmärkningar. Resultatet av vattenprovet kan man ta del av här!

Efter alla insatser som har gjorts vid hälsokällan sedan förra sommaren så tyckte P-O Tureson att vi borde ha någon form av enkel invigning. Så blev det, och datumet kom att bli den 22 maj. Det var en lagom vacker dag, inte så jättevarmt men med hyfsad temperatur och med mest soligt väder.

Halv sju var tiden och riktigt många hade tagit sig till Österskogen och hälsokällan denna invigningskväll. Publiken bör ha uppgått till omkring 50 personer. Kvällen började med att undertecknad hälsade välkommen och berättade om hälsokällan och varför vi tog initiativ till de åtgärder som gjorts. Turerna kring trädet och rotvältan kom fram liksom insatserna av Håkan Svensson och Komhall.  Undertecknad gjorde en artikel till Länstidningen om arbetet med att få bort träd och rotvälta, den kan läsas här.

P-O Tureson pratade sedan om Vätterosen, en ovanlig växt som kan ses vid hälsokällan, den blommar i april och maj.

Claes-Göran Olson, riksspelman, var inbjuden att spela på sin nyckelharpa. Claes-Göran, Klasse kallad, bor i Linköping men han är uppväxt i Boxholm och han sa sig fortfarande känna sig som en boxholmare.

Skogs-Sara dök upp

Efter att Klasse spelat en melodi kom Skogs-Sara smygande och tog över en stund. Den märkliga Skogs-Sara berättade om sitt liv, om hur hon brukar ta vatten vid hälsokällan och om sin favoritplats, riskojan längre ut i Österskogen. Det var förstås Marianne Holmbom som gestaltade Skogs-Sara, något som hon gjort några gånger tidigare, nämligen på Arkivens dag i höstas, på Bjursdalen och på Östergötlands arkivförbunds årsmöte. Hon ska också spela Skogs-Sara i den film som planeras om den märkliga kvinnan.

Klasse Olson spelade därefter ytterligare ett par melodier på sin nyckelharpa innan undertecknad avrundade kvällen. Många dröjde sig kvar vid källan det kändes liksom inte så lockande att lämna den fina miljön. Trevligt också att det var flera som kom fram och tackade för en trevlig och bra ordnad kväll.

Ulf Eriksson skrev efteråt på Facebook så här: Det var en trevlig tillställning. Man kommer till en plats mitt i skogen och plötsligt står där en massa människor. Ljuset faller in snett mellan furornas stammar och så hörs det trolska ljudet av nyckelharpa. Bra gjort av alla inblandade.

En annan sammanfattning från Ulf E var: Riksspelman, Skogs-Sara, fint väder och bra med folk. Ytterst lyckat!

Trevligt, och nu får vi hoppas att den fina oasen i Österskogen får vara lika fin även i framtiden

Klas

Se bilder från nyinvigningen av Hälsokällan

(Bilderna tagna av Ulf Eriksson och Klas Johansson)

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm