Kvällsvandring Långstorp - Rotbäcken - Freby (Daniels slinga) den 13 april 2008

En underbart skön tisdagskväll i Boxholms vildmark!

Tänk en skön och behaglig promenad i en vacker, mysig storskog. Tänk också en vindstilla kväll och mellan 5-10 plusgrader. Nog är det svårt att finna något bättre, men detta var precis vad vi som deltog på kvällsvandringen den 15 april kom att få uppleva!

Deltagarantalet dåligt

Såväl Föreningen Krafttagets som Boxholms Orienteringsklubbs medlemmar hade inbjudits till denna kvällsvandring, och jag var ganska förhoppningsfull på att det skulle bli ett bra deltagarantal, speciellt med tanke på att fjolårets kvällsvandring vid Kulla/Fiskevik var välbesökt. Men endast 11 personer kom vi att bli. Det var absolut mindre än vad jag hoppats och trott, men de som hellre stannade hemma och... såg på TV hade ju bara sig själva att skylla!

Perfekt vandringsrunda

Långstorp var startplatsen för kvällsvandringen. Målet var ju att gå Daniel Johanssons träningsrunda för mountainbikecykling. Daniel var tidigare en väldigt aktiv orienterare i Boxholm och denna runda gjorde Daniel i ordning för gissningsvis 10-12 år sedan, alltså helt på egen hand och enbart för sin träning på cykel! De gula märkningarna som Daniel målade kan fortfarande ses på träden, men det är inte helt lätt att hitta rätt om man inte gått slingan tidigare. Numera är Daniel boende i Motala, och det är nog ett tag sen han cyklade rundan. Slingan gjordes alltså för cykling, men den lämpar sig ju perfekt också för vandring. Betydligt bättre kan man tycka, det ter sig nämligen ganska ofattbart att det överhuvudtaget kan vara möjligt att cykla på den knaggliga stigen. Eller att kunna cykla uppför branta backen till Getaberget. Nu fanns det ju också en och annan vindfälla i vägen, så bara av den anledningen hade det varit svårt att cykla.

Påminner om Norrland

Vandringen i den lummiga skogen gick i mycket lugn takt. Men behaglig. I inbjudan stod ju att "vi går i lugn takt så alla hinner med". Vi ville ju också hinna njuta av den smått otroliga naturen som finns här, för den är verkligen speciell. Det är öppen tallskog med blåbär- eller lingonris, och ibland berghällar med mängder av vitmossa. Naturen påminner på många håll om Norrland, och jag kan tänka mig att orienterarna kommer att trivas som fisken i vattnet i området då den nya tävlingskartan ligger klar. BOK:s kartritare Bengt Carlsson deltog på vandringen, och han påtalade att han finkammat området och gått fram och tillbaka på många platser då kartan rekognoserades.

Lennart mötte upp

Så småningom hamnade vi i Rotbäcken. Också en idyllisk plats med alla lämningar efter torp och torpverksamhet i området. Vid Rotbäcken fanns Lennart Johansson på plats, och han hade tänt en brasa på vägen OM någon skulle vara villig att grilla sig en korv. Det var det ingen som gjorde, men nu smakade kaffet väldigt bra.

När kaffet och smörgås lagt sig tillrätta i magen var det dags att knalla vidare. Nu på en underbar lummig stig i riktning mot före detta gården Freby. Man kan tänka sig att stigen var en mycket gammal väg/stig mellan Freby och Rotbäcken, det syntes hur kanten var stenlagd på flera ställen.

Efter Freby gör egentligen Daniels slinga ytterligare en sväng i storskogen, men där valde vi att gena något och ta ett enklare alternativ och vandra på vägen ett stycke. Främst för att det ju faktiskt började att skymma på. Sista biten till Långstorp blev det dock åter storskog, samt så hade vi ett kärrstråk att passera. Jag tror nog alla kom över torrskodda, och det var nog tur att jag buskat ur passagen ett par dagar innan vandringen. Där var nämligen tidigare ganska så ogenomtränglig av all växtlighet som kommit upp de senaste åren.

GPS:er visade avståndet

Så var vi tillbaka i Långstorp, och såväl min som Håkan Larssons GPS:er visade att vi vandrat 6,5 kilometer. Och det kändes alldeles lagom. Jag hörde flera som sa helt spontant att "vilken skön kväll vi haft!" Och det är bara att instämma. Vädret var perfekt, och rundan vi vandrat likaledes.

Den 13 maj blir det ytterligare en kvällsvandring. Då ska vi gå i ett område i skogen mitt emot samhället Sommen. Vi kommer bland annat att gå över Vargfällebergen med härlig utsikt över sjön och samhället Sommen. Men mer om den vandringen kommer inom kort att finnas här på hemsidan. Välkomna då, och hoppas vi blir fler vandrare då!
 

Klas

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm