Hultet, lördagen den 5 juni 2010

Krafttaget besökte Hultet

Hultet heter en anläggning som vi kan hitta mellan samhället Sommen och Tranås, vackert belägen alldeles intill sjön Sommen. Hultet är en gammelby, och som skapats av ägaren Arvid Jonas, detta helt på eget initiativ. Arvid var född 31 maj 1905 och han köpte den lilla torpstugan Hultet 1933. Redan några år senare kom den första äldre stugan till Hultet. Arvid Jonas insåg det kulturhistoriska värdet i gamla byggnader och när han hörde talas om något hus som skulle rivas eller brännas såg han till att få köpa byggnaden. Därefter plockade han ner huset och byggde upp det igen vid Hultet.

Idag finns ett flertal olika stugor, bodar och andra byggnader vid Hultet, ett flertal inredda så som man kan förvänta sig att de en gång har varit.

Arvid Jonas avled den 5 oktober 1988, och idag är det främst ideella krafter som arbetar och sköter gammelbyn Hultet. Det finns en stiftelse "Hultets vänner" där vem som helst kan stödja arbetet med Hultet

Vi är nog många i Boxholm och dess omnejd som många gånger tänkt att det skulle vara trevligt att besöka Hultet, men det blir liksom inte av... Därför tyckte vi det skulle vara trevligt att inbjuda till ett gemensamt besök vid Hultet, detta ihop med Boxholms OK. Och så kom det att bli; lördagen den 5 juni blev dagen, tiden 14.00. Då var det ju öppet för allmänheten vid Hultet, och vi behövde inte ta upp någon föranmälan. Jag hade ju också en känsla av att vi inte skulle bli så många. Orienterarna hade mycket på programmet den dagen, och så är det ju skolavslutningar och annat... Men tre personer från två föreningar, det var ju mindre än vad jag hoppats och trott. Vädret var ju perfekt, soligt men inte för varmt. Men undertecknad, Ulla-Brith och Gorren var inte ledsna, trots att vi fick så dåligt med sällskap, utan vi rullade till Hultet ändå. Det var inget vi ångrade!! Hultet är nämligen en väldigt trevlig anläggning. Vi blev vänligt och trevligt bemötta och en man hälsade oss välkomna, och snart så startade den guidning som kom att ta två timmar. Det låter kanske länge, men som mamma sa i bilen på väg hem: "Det kändes inte drygt alls". Men den guide som var med oss runt var ju väldigt trevlig och duktig, och så finns det ju väldigt mycket att se vid Hultet. Drygt 7000 föremål i de olika stugorna blev vi upplysta om.

Stugorna vid Hultet kommer från olika platser i trakterna. Som exempelvis Säby, Linderås, Trehörna (Hålan), Tidersrum, Ydre (Asby udde). Och den stora byggnaden som är ett av de senaste husen vid Hultet kommer från Aspanäs.

Vi var alltså bara tre personer från Krafttaget och Boxholms OK, men vi fick sällskap under guidningen av en ung familj från Tranås. Guiden tyckte det var trevligt med en liten grupp, men han berättade att det två dagar tidigare var 90 personer som guidades. Då var det två busslaster med människor från Malmö.

Efter guidningen köpte vi glass och lite prylar i den lilla kiosken, ny för säsongen vid Hultet. Sen plockade vi fram fika och slog oss ner vid ett bord och bänkar, något som det finns mycket gott om vid Hultet. Vi fick verkligen en trevlig lördagseftermiddag. Vi kan bara rekommendera er som aldrig varit vid gammelbyn Hultet tidigare: Åk dit! Läs mer om öppettider och annat här!

Nedan följer lite bilder från vårt besök vid Hultet. Tyvärr var det inte tillåtet att fotografera inne i byggnaderna, för i så fall hade ni fått se en del bilder också inne ifrån husen.

 

Klas J

Se bilder från besöket vid Hultet den 5 juni 2010

 

<<--- STARTSIDA   |   ARRANGEMANG O ARTIKLAR --->>

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm