Boxholms Bruksmuseum

Boxholms Bruksmuseum är beläget i den
gamla kvarnbyggnaden från 1777, Boxholms äldsta byggnad.
 

Boxholms Bruksmuseum smygöppnar lördagen den 11 maj med en liten säsongsinvigning. Då kommer Daniel Ray Hilsinger till museet. Daniel var en av deltagarna i förra årets säsong av Allt för Sverige på SVT.

Daniel kommer att bjuda på en del sånger och vi hoppas också få veta en del om Daniels livshistoria och hur det var att vara med i Allt för Sverige och vad detta har inneburit.

Vi återkommer med mer information, men evenemanget kommer att äga rum på eftermiddagen lördagen den 11 maj.

 

 

 

 

Museet håller också öppet under Östgötadagarna den 18-19 maj.

Tiden blir 10-16 båda dagarna

 

 

 

I sommar kommer museet att hålla öppet från och med onsdagen den 26 juni.

Öppettider sommaren 2025 (till och med lördagen den 3 augusti)

Måndagar: stängt

Tisdagar: stängt

Onsdagar: öppet klockan 10.00-17.00

Torsdagar: öppet klockan 10.00-17.00

Fredagar:  öppet klockan 10.00-17.00

Lördagar öppet klockan 10.00-15.00

Söndagar: stängt

 

 

 

Boxholms Bruksmuseum kommer också att hålla öppet i samband med höstens Östgötadagar De äger rum helgen den 7-8 september.

Tiden blir 10-16 båda dagarna

 


Den som önskar komma i kontakt med Boxholms Bruksmuseum kan prova att ringa museets mobiltelefon. Numret till den är 070-6659012. Prata in i mobilsvar om ingen svarar så ringer Ann-Sofie upp när hon har möjlighet.

Det går också att maila till Boxholms Bruksmuseum. Adressen är bruksmu@gmail.com

 

Somrarna 2022 och 2023 har Ann-Sofie Johansson arbetat som guide på Boxholms Bruksmuseum. Troligen återkommer hon som guide sommaren 2024.


Entréavgiften 2023:

50 kronor. Då ingår guidning om så önskas. Kostnadsfritt för de under 18 år.

Vi föredrar om du betalar med swish.


Sommarutställning 2023:

På det tredje våningsplanet finns det en nyuppsatt bildutställning. Det är exakt 175 bilder. Ungefär hälften av dessa är färgbilder tagna av Folke Wallin, Olle Eklöf och Karl-Erik Wennerqvist. Det är bilder där nästa alla bilder är tagna under 1960- och 1970-talen. Övriga bilder är äldre svartvita fotografier med okänd fotograf, och från lite olika delar av Boxholms kommun.

Bilderna i utställningen kommer från Föreningen Krafttagets arkiv.


Senaste nyheterna på museet:

En bildskärm finns nu på museet som kan visa rörliga bilder från Boxholms AB:s verksamhet i äldre tider. Det finns tre filmsnuttar på ungefär 3-4 minuter vardera med berättarröst. En av filmerna visar hur verksamheten i Boxholm startade en gång i tiden. En annan film förklarar hur valsning går till och en tredje film berättar till exempel om klippspiktillverkningen. Det finns också en 19 minuter lång film i väldigt bra kvalitet men utan ljud. Den visar rörliga bilder från olika verksamheter, till exempel Nedre verket, Övre verket, Flemmingeverket, Martinen, Masugnen och sågen.

 

Nytt är också historiska artiklar som funnits att läsa i Länstidningen Östergötland. Artiklarena har koppling till Boxholmstrakten på olika sätt. De är inplastade och hänger på snören så de kan enkelt tas ner om man vill läsa.


Mat och fika i Boxholm

Många som ringer till Boxholms Bruksmuseums telefon har frågor om mat och dryck i Boxholm.

 

Pizza och "dagens"

Det finns - åtminstone - två stycken pizzerior i samhället. Det är Pizzeria Torget samt Restaurang Palace. Den senare pizzerian, alltså Restaurang Palace, serverar också dagens rätt på vardagar. Observera att de båda pizzeriorna sommartid brukar turas om med att hålla stängt.

 

Pizza och "grillmat"

Även Grillhuset - beläget nära riksväg 32 - har pizza på menyn. De har också till exempel hamburgare, kebab, schnitzel och klassikern korv med mos!

 

Glada Bondens ostar

Glada Bonden säljer osten som vi i Boxholm kallar för "den klassiska boxholmsosten!" Arla säljer ju ost som kallas Boxholmsost men den tillverkar de numera i Östersund! Glada Bonden har en butik vid Älvkullevägen, bara 130 meter från Grillhuset. I butiken vid ostfabriken går det att köpa och provsmaka Glada Bondens ostar. Butiken håller öppet på dessa tider:

Fredagar klockan 10.00 – 16.00

Lördagar klockan 10.00 – 14.00.

 

Sommaröppet vecka 25-32 på följande tider:

Tisdagar 9.00 - 16.00
Onsdagar 9.00 - 16.00
Torsdagar 9.00 - 18.00
Fredagar 9.00 - 16.00

 

Fika!

Det finns ett café i Boxholm, det heter Smaskens och ligger på Storgatan.

Lite större grupper kan med fördel kontakta Caroline Brun på gården Hester som ligger mitt emellan Boxholm och samhället Sommen. Det är knappt sex kilometer dit från Boxholm. Hester var en gång i tiden en gästgivaregård och gästgiveriets gamla krog finns fortfarande kvar. Byggnaden från 1767 kan mycket väl vara Boxholms kommuns äldsta byggnad, i alla fall som är bevarad i så ursprungligt skick. I byggnaden driver Caroline Farmors Kafferi. Det är öppet sommartid och det kommer att hålla öppet under östgötadagarna, men om det passar för Caroline så tar hon gärna emot lite större sällskap för att servera kaffe och hembakat fikabröd i en mycket trevlig och gammaldags miljö.

Surfa gärna in på hemsidan Hester Gård, och/eller Hester Gård på Facebook.

Det går också att maila Caroline på carmabrun@gmail.com eller ringa på 073 330 11 61.

 

 


Hitta Hit:

Adress: Masugnsvägen 4, 595 71 Boxholm.

GPS:koordinater: 58°11'32.7"N 15°2'53.2"E


Tillgänglighet:

Boxholms Bruksmuseum är inrymt på flera våningsplan i den gamla kvarnbyggnaden. Det mesta av utställningen finns på ett våningsplan en trappa upp. På våningsplanet som finns ytterligare en trappa upp finns en lokal där föredrag och andra särskilda arrangemang anordnas vid enstaka tillfällen, och där har det genom åren arrangerats en särskild "sommarutställning". I år finns där en utställning med gamla boxholmsbilder. Totalt är det 175 bilder!

Det finns stolhissar till de två våningsplanen.

Toaletter finns på det nedre samt på det tredje våningsplanet. Toaletten på det nedre våningsplanet är handikappanpassad.

Stolshissar finns till våning två samt till våning tre.


Om Boxholm och Boxholms Bruksmuseum:

Gustav Vasas svåger, Arvid Gustafsson Stenbock, lät uppföra en sätesgård intill Svartån i södra Östergötland. Den fick namnet Bocksholm, "bock" efter honom själv och "holm" som var lite modernt.
År 1754 var Gabriel Adolf Ribbing ägare till Boxholm, och han fick privilegier att sätta upp två manufakturhammare vid Svartån. De kom att kallas Gabriel respektive Beate hammare, namngivna efter honom själv och hustrun. Det var starten för Boxholms bruk!
Än glöder järnet i Boxholm då två av Ovakos varmvalsverk är belägna på orten men bruksepoken gick i graven i början av 1980-talet. Sveriges sista martinugn (där järnskrot smälts) stängde 1981 och i samma veva styckade man upp det anrika bruket bestående av varmvalsverk, kallvalsverk, lantbruk, osttillverkning, sågverk och skogar. Boxholm klarade dock omstruktureringen bra då brukets olika delar köptes upp av andra företag och nya företag bildades, men bruksepoken i Boxholm tog slut 1981.

Boxholms Bruksmuseum, är beläget i den gamla kvarnbyggnaden från 1777, och det ger en levande bild av ortens utveckling från mitten av 1700-talet fram till våra dagar. På museet finns till exempel utställningar med gamla bruksföremål samt ett par hemmiljöer från 1900-talets början.

På den nedre våningen finns också en fungerande maskin från slutet av 1800-talet för framställning av s.k. klippspik. Utomhus finns en ångdriven smideshammare och ett valsverk där stångjärn tillverkats samt ett lok från Sveriges första elektrifierade järnväg som gick mellan bruket och Boxholms station.


Kuriosa:

Boxholm har en särställning när det gäller elektricitetens införande i Sverige. Landets allra första järnbana med elektrisk drift kom i bruk 1890 vid Boxholms järnbruk. Längden var 750 meter och spårvidden blott 89 cm. Strömmen levererades av en generator om 220 volt och 90 ampere. Trots sin litenhet var banan absolut inte betydelselös, den kom att visa vägen för den framtida järnvägselektrifieringen i Sverige. Den var dessutom ekonomisk i drift och maskineriet var hållbart. Anläggningen projekterades och utfördes av Asea, men loket var av amerikanskt fabrikat.

År 1894 togs världens första elektriska valsverk i bruk i Boxholm.

År 1977 togs väldens första digitalt styrda valsverk i drift i Boxholm. Det var Finvalsverket, ett valsverk som ingår i Ovakokoncernen idag och som fortfarande är i full produktion.

Det påstås också att Sveriges första glödlampa fanns i Boxholm. Kung Oskar II tyckte om att sitta och läsa, så också han fick en glödlampa fast 8 år senare. Tro´t den som vill!

Landets första runda klassiska gräddost tillverkades i Boxholm. Det skedde den 24 september 1952. Orsaken var mest en slump, mejeriet hade ett överskott på grädde. År 2011 köpte Arla Boxholms mejeri av Boxholms AB, detta med löfte om att verksamheten skulle fortsätta som tidigare. Den 15 oktober 2018 lämnade dock Arla beskedet att mejeriet skulle läggas ner och Boxholmsost skulle i fortsättningen tillverkas i Östersund. Den 11 december 2019 ystades den sista osten på Boxholms mejeri och den 13 december samma år stängde ostbutiken. Men trots att Arla lade ner osttillverkningen i Boxholm så ystas det återigen ost på Boxholms mejeri men nu i Glada bondens regi! I november 2020 blev det klart med Glada Bondens köp av det anrika mejeriet. Arla har dock fortsatt att göra vad de kan för att stoppa Glada Bonden och mejeriaffären, allt medan Glada Bonden jobbar vidare och anställer personal. Ta gärna en titt på Glada Bondens hemsida, och köp gärna deras ostar i de butiker som tillhandahåller ostarna, till exempel av COOP och ICA i Boxholm


Bruksmuseets stiftelse

Ett konstituerande möte för Stiftelsen Boxholms Bruksmuseum hölls 2023-11-23. Detta på grund av att det visat sig att Länsstyrelsen ansett att bruksmuseets tidigare stadgar varit ogiltiga.

Styrelsens sammansättning enligt ett första beslut om ändring av stadgar:
Boxholms kommun, 3 ledamöter
Boxholms AB, 2 ledamöter
Ovako Bar AB, 2 ledmöter
Fackförbundet Metall, 1 ledamot
Östergötlands länsmuseum, 1 ledamot

En suppleant kommer att väljas till varje ledamot i enlighet med gällande stadgar
 

Christian Wallertz, ordförande, Boxholms kommun

Jan Bark, Vice ordförande, Ovako

Gunilla Jonsson, sekreterare, Ovako

Mikael Palm, Boxholms kommun

Boris Staf, Boxholms kommun

Bengt-Åke Bengtsson, Boxholms AB

Sune Philipsson, Boxholms AB
Klas Johansson, Metalls representant
Björn Ivarsson Lilieblad, Östergötlands museum
 

Suppleanter

Hans Ove Jacobsson, Boxholms kommun

Vakant, Boxholms kommun

Vakant, Boxholms kommun

Torbjörn Johansson, Ovako

Hanna Friberg, Ovako

Lena Kallenberg, Boxholms AB

Vakant, Boxholms AB

Olof Hermelin. Östergötlands museum

 

Arbetsutskott

Christian Wallertz, Hanna Friberg och Klas Johansson är ledamöter i arbetsutskottet.
Jan Bark och Boris Staf är suppleanter.
Arbetsutskottet kommer att bjuda in fler lämpliga deltagare. En av dessa blir troligen Ann-Sofie Johansson som arbetat som guide på museet de senaste två åren och som säkerligen kommer göra detta även 2024. Ann-Sofie har nu hand om Bruksmuseets telefon.

 


Besök Boxholms Bruksmuseum på Facebook


Lite bilder från Boxholms Bruksmuseum:

 

 

| FÖRENINGEN KRAFTTAGETS STARTSIDA |

 

| © Föreningen Krafttaget, Boxholm