ÅRSMÖTE I

 

ägde rum

Tisdagen den 7 mars 2023

Klockan 18.00 på Boxholms bibliotek

Ännu ett årsmöte är genomfört i Föreningen Krafttaget, och även denna gång hölls det på Boxholms bibliotek. Det blev totalt 15 närvarande, och det var klart färre än vad vi hoppats på. Men kanske skrämde det vintriga vädret en del från att ge sig ut.

Under hela Föreningen Krafttagets existens så har Johan Birath varit föreningens ordförande, möjligen med undantag för ett kort avbrott något år. Men inför årets årsmöte så var Johans önskemål att kliva av som ordförande i Krafttaget. Att hitta en ny ordförande var ju inte enkelt, men Ann-Sofie Johansson – sammankallande i valberedningen - föreslog att ställa frågan till Claes Sjökvist. Som kommunalråd i Boxholm och engagerad i många andra föreningar så har ju Claes Sjökvist mycket att göra ändå. Men efter att ha funderat på saken ett par veckor så tackade Claes ja till uppdraget.
– Det är en ära att ta över klubban i denna förening, sa han och log.
I små kommuner kan det vara svårt att få tag på människor som på ideell basis intresserar sig för att digitalisera gamla foton, tillade han. Claes sa också att han har funderat på om kommunen på något sätt kan stimulera samhället att jobba med denna kulturgärning. Det är även viktigt att tänka på nutiden menar han. Alltså att vi fotograferar och arkiverar idag och imorgon eftersom det kommer att vara intressant om sisådär 50 år.

Lasse Karlsson från Tranås-Ydre släktforskarförening var inbjuden till att hålla ett kort föredrag efter årsmötesförhandlingarna och han valdes också som ordförande för årsmötet.

Det blev ett lättsamt årsmöte och inte så stelt och formellt som ju årsmöten kan vara. Föreningens ekonomi är god, trots att man numera har en kostnad varje månad för bredband till den dataserver där hela hemsidan ligger.

Efter årsmötesförhandlingarna blev det fika och frallor. Som vanligt hade 40 frallor beställts på COOP, men det blev ju mycket över i och med at så få närvarade. Frallorna fick deltagarna bre själva och förse med smör, ost eller prick korv samt gurka och paprika. Det fanns också lite glutenfritt bröd samt kaffe, te, och mjölk.

Etter en stund lämnades ordet över till den mycket sympatiske och duktige släktforskaren Lasse Karlsson från Tranås. Lasse pratade om tre olika släktforskningshistorier, var och en väldigt intressant.

Lasses första historia handlade om hans morfar David Ottosson och om alla de ”oäkta” barn som han var far till. Lasses mamma sa plötsligt en dag att, ”jag tror jag har en halvbror”. Den smått chockade Lasse utbrast då ”men varför har du inte sagt nånting!” Och Lasse ville förstås veta mer. Lasse började forska i saken, och snart hade han fått kontakt med en ”ny” morbror. David Karlsson var hans namn och han bodde i Tranås.

Lasses andra historia handlade om byggmästaren F.O. Larsson som levde mellan 1853 och 1933 och som verkade i Tranås, men som också byggde många hus i Boxholm. Länstidningen har tidigare skrivit om F. O. Larsson, en man som nästan inte är omskriven nå- gonting i hembygdslitteraturen, trots att han gjorde enorma insatser på sin tid. I Boxholm vet vi att F.O. Larsson byggde den gamla centralskolan som nu är riven, samt Motionsgården (Flemminge skola) 1912.

Lasse avslutade med en tredje historia, nämligen om Gustaf Magnusson som var bror till Lasses farmors mamma. Denne Gustaf gäckade länge Lasse eftersom han emigrerade och sedan ”försvann”. Men på olika vägar och genom DNA så fick Lasse kontakt med en släkting och ättling till Gustaf. Det visade sig att Gustaf i Amerika hade tagit namnet Gussi Larsson! Lasse trollband besökarna på biblioteket denna kväll och till exempel Ann-Sofie Johansson sa, ”han hade gärna fått hålla på ett tag till!"

Men allt har ett slut, och så småningom blev vi alla tvungna att ge oss ut i vinterlandskapet...

Klas Johansson
 

Protokollet

I pdf-format

I word-format

 

Länk till broschyren med dagordning, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan.

Bilder från årsmötet.

 

<<---OM KRAFTTAGET     |    STARTSIDA--->>