Långlyckekullen



Uppförd: Senaste istiden.
Öde: Finns delvis idag (2024).

Långlyckekullen, kullen vid "De långa lyckorna", syftar förmodligen på den stora åkern väster om densamma.

Kullen fanns i Åsbo socken och med fanns menas här både att det ej längre finns några socknar och att den idag är genomskuren av både järnvägsspår och Riksväg 32.

Mjölnarekullen, Långlyckekullen och åsen bakom kyrkogården är vad som finns kvar av den så kallade Timmerödrumlinen.

I tidningen som togs fram inför den första boxholmsdagen år 1958 berättar Ivar Sjöstrand om hur det var att fira midsommar i Boxholm förr i tiden:
"Midsommarafton samlades brukets folk, unga som gamla, vid Gamla torget[Brukstorget]. Här kläddes och restes majstången. Barnen plockade blommorna och de äldre hjälptes åt att smycka stången. Karlarna fick också följa med in på kontoret och få sig en sup, medan barnen undfägnades med saft. För att liksom sätta pricken över i-et skjöt Stena-Pelle några riktiga smällar med dynamit. Sedan man lekt och dansat färdigt här tågade man till Långlyckekullen med Hagman och hans fiol i spetsen, där det blev fortsatt dans på brukets dansbana[ej lokaliserad, se nedanför]. Denna dansbana ägdes av bruket och användes endast vid detta tillfälle. Högst uppe på kullen satt bruksdisponent Wettergren med familj och högre tjänstemän och övervakade det hela, men det hindrade ju inte att det ändå kunde bli lite oroligt. Vid sådana tillfällen fick polisman Nordström som lagens väktare se till att ordningen återställdes, och - om så var nödvändigt - sätta in de ostyriga i "kurran"."

[Undertecknad har muntliga besked från två personer att denna dansbana ej fanns på Långlyckekullen utan på Mjölnarekullen.]

Långlyckekullen är under ordet "BRUK" i "BOXHOLMS BRUK" i denna karta.

Google maps

Långlyckekullen, Slaggdösa, Boxholms station och Boxholms nuvarande centrum.

Boxholm 1972. Långlyckekullen är till höger i bild.

År 1948 och 2015. Långlyckekullen är vid siffrorna 1-10 längst ner i bild.


Boxholm Långlyckekullen Boxholms bruk


Konstruerad av Mikael Lüddeckens-Persson.